Kağıdın Kısa Tarihi

Kağıdın Kısa Tarihi

Papirüs kâğıdı, bu bitkinin saplarını ince ince dilip birbirine dikey gelecek şekilde, gene kendisinden çıkan zamklı maddeyle yapıştırılarak elde edilirmiş. Suda ıslatılıp yumuşadıktan sonra yapıştırılan papirüsler, fildişi toparlaklarla perdahlanır, düzeltilirmiş. Yine o dönemlerde Bergama kralı kütüphanesini zenginleştirmeye gereken papirüsü bulamayınca, keçi derilerini kurutarak onların, üzerine yazı yazdırdığı için, Bergama (Pergamon) kelimesi, sonradan «parşömen» kâğıdına ad olmuş.

papirus.jpg

XIV. yüzyıldan itibaren Avrupa`da da elle kâğıt yapılmaya başlanmış. Pamuklu, keten paçavralar ıslatılıp dövüldükten sonra bu hamur keçeler arasına yayılıp kurutuluyor, beyaz kâğıt elde ediliyormuş. Odundan kağıt yapmaya XIX. yüzyılda başlanmış, sonrasında fabrikalar da kurularak kâğıt üretimi artırılmış. Kağıdın milletler için kültürel anlamda önemli olması bir nevi bu icadı zorunlu kılmış. 

Bizde ise XVIII. yüzyılda 3. Ahmet zamanında ilk kağıt fabrikası açılmış. O dönemdeki adını bugün hala koruyan Kağıthane`de iyi cinste kağıtlar üreten yapımevleri varmış. Türkiye`de kağıt sanayisi gayet eskilere dayanıyor. İhtiyacımızın %60 ını karşıladığımız İzmit Kağıt Fabrikaları 1936 yılında kurulmuş.